Després de quatre anys d´obres el Recinte Modernista obre les seves portes, sis de aquest pavellons estan totalment rehabilitats.
El recinte creat per Lluís Domènech és testimoni d´una part molt important de l´evolució de la medicina. Aquest conjunt modernista es el més important d´Europa, és un referent del patrimoni i de la cultura de Barcelona y Catalunya. En el 1978 el conjunt arquitectònic va ser catalogat com Monument Històric-Artístic i la UNESCO el va declarar Patrimoni Mundial al 1997.
La rehabilitació dels edificis s´ha regit per diverses premisses: Recuperar els espais originals, transformació dels pavellons per espais funcionals de treball, estalvi energètic. Inclourà un programa de visites que vol posar en valor la singularitat arquitectònica i històrica d´aquest conjunt modernista, únic al mon.
Lluís Domènech i Montaner:
Màxim referent de l´arquitectura modernista catalana, va treballar fins la seva mort en la construcció del recinte de Sant Pau.
Els orígens de l´Hospital:
El projecte hospitalari encarregat per Lluís Domènech, es va inaugurar oficialment el 1930 sota el nom d´Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. El conjunt de pavellons per Domènech s´ha convertit no només en referent del patrimoni cultural de Barcelona, sinó del món, en ser com en dit anteriorment en 1997 Patrimoni Mundial per la UNESCO.
El projecte modernista:
Inicialment contemplava la construcció de quaranta-vuit pavellons, però finalment es van fer vint-i-set. Domènech va construir el conjunt hospitalari seguint una trama urbanística pròpia, diferent de l´Eixample, amb una alineació de 45 graus respecte la quadrícula ortogonal del Pla Cerdà. Va resultar un recinte aïllat e independent dins de Barcelona, una ciutat jardí per emmarcar un model hospitalari humà, modern, funcional i estèticament bonic.
Pavellons ja restaurats:
Pavelló de l´Administració:
És l´edifici més gran i més ric en quant a ornamentació i profusió decorativa. L´esplèndida escala que surt del vestíbul mostra de forma explícita la relació entre la arquitectura i la ornamentació. La cúpula de l´escala es de vitrall, Del sostre es destaquen les nou voltes sobre columnes de pedra i marbre, els escuts de Barcelona i de Catalunya, creu de la Catedral de Barcelona i la creu de Sant Jordi. Te aproximadament 18 metres d´alçada. Destaquen les escultures de Pau Garballó, el mosaic policrom, la ceràmica en relleu, la barana de pedra, etc…
Sant Manuel:
Dedicat a la memòria de Manuel Mariné. Va destinar-se a cirurgia general masculina i també oncologia.
Sant Leopold:
Va destinar-se a medicina general i cardiologia. Medicina interna.
Nostra Senyora de la Mercè:
Va destinar-se a ginecologia i obstetrícia.
Sant Jordi:
Destinat a l´observació i reconeixement de malalts, urgències generals i pediatria. Estava cobert de rajoles per facilitar-ne la desinfecció.
Aquest pavelló és un espai destinat a exposicions temporals.
Santa Apol·línia:
Fou destinat a l´observació i reconeixements de les malaltes. També odontologia. Aquest pavelló també estava cobert de rajoles.
Escribir comentario