El refugi 307, un dels símbols de la història contemporània de
Barcelona.
Els bombardeigs perpretats per l’exèrcit de Franco a la rereguarda van significar un fenomen nou que la població civil havia d’encarar.
El front de guerra era lluny, però amb l’inici dels bombardeigs, les vides dels civils corrien el mateix perill. Ja no es distingia si es tractava d’objectius militars o d’una zona civil : tothom partcipava en la guerra.
Els bombardeigs sistemàtics sobre la reguarda eren un trasbals per a la vida quotidiana i empitjoraven les condicions dels civils. Per afrontar aquesta nova situació, el Govern català i els ajuntaments van organitzar un servei de defensa eficient. Com a resposta als primers bombardeigs, es va crear la Junta de Defensa Passiva i unes juntes de defensa local encarregades de posar en marxa totes les mesures necessàries per salvaguardar les vides de la població civil.
Els primers llocs que es van habilitar com a defensa van ser els soterranis de les cases i la xarxa del metro.
Però en intensificar-se els bombardeigs, es van començar a fer refugis.
I, entre el miler llarg que se’n van construir, hi ha el Refugi 307.
El projecte del Refugi 307 consisteix en prop de 400 metres de túnels de volta d’1,6 metres d’ample i 2 metres d’alt, totalment revestits.
La capacitat del refugi, segons el projecte, era de 2.000 persones, quantitat que sobrepassava les recomanacions oficials, que eren d’un metre lineal per cada quatre persones.
Al final de la guerra, i gràcies a l’esforç de molta gent implicada, s’havien aconseguit excavar 200 metres de túnels de 2,10 metres d’alt i entre 1,5 i 2 metres d’ample, amb tres entrades d’accés.
Al llarg del recorregut pel refugi es poden conèixer les condicions van viure els qui es van refugiar entre les seves parets, i es poden observar les diverses estances que el formaven, com ara els lavabos, unafont, una infermeria, la sala dels nens i una llar de foc, entre d’altres.
Aquest refugi, construït al número 169 del carrer Nou de la Rambla, al barri del Poble-sec, per defensar la població dels atacs aeris, s’ha recuperat per mostrar la crueltat de les guerres i les seves conseqüències.
Escribir comentario