La model ens parla

La Model ens parla: 113 anys, 13 històries

 

La Model es pot visitar, amb cita prèvia, des del 3 de juliol fins al 26 de novembre de 2017.

 

La visita es formula com una experiència i com un recorregut de coneixement i aprenentatge. Es fa en grup sobre un itinerari preconcebut. Per accedir a la presó s'ha de passar per 3 cancells que s'obren i tanquen al pas dels visitants.

 

Així, d'una banda, es poden veure alguns dels elements emblemàtics de la presó, com ara: el pati d'accés, els cancells i el passadís d'accés; el panòptic; la 4a galeria, una de les que s'ha mantingut més fidels al projecte original, el pati de la 4a galeria, el locutori i la paqueteria.

 

D'altra banda, es pot visitar l'exposició «13 històries de la Model», situada a la 5a galeria. L'exposició presenta 13 moments i 13 persones o col·lectius emblemàtics de la història de la presó i de la seva vinculació a la història de la ciutat i del país. Cadascun d'ells s'associa amb una data i un context o una temàtica, per exemple, el president Companys, Ferrer i Guàrdia, Puig Antich o el Vaquilla.

 

El comissari de la visita és Agustí Alcoberro, historiador, museòleg i professor d’història moderna a la Universitat de Barcelona. També ha estat director del Museu d'Història de Catalunya.

 

La visita a l'exposició oberta a La Model incita a les següents reflexions:

 

El fullet il·lustratiu de l'exposició constata que «la presó Model ha Estat 1 reflex de la història de Barcelona i de Catalunya ... El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ofereix a la ciutadania la visita a l'uns quants dels Seus espais més Emblemàtics ...». Aquest «reflex de la història» es troba en els 14 panells informatius exposats en cel·les de l'ex quarta galeria, per la qual cosa s'han escollit presos d'alguna manera representatius de la població reclusa i dels esdeveniments històrics. A través de dades personals s'intenta explicar la raó de l'estada a la presó i la situació política-social del moment, sense aprofundir massa en la mateixa, obviant molts aspectes, com que la presó també és un reflex del sistema polític -capitalista- , que crea els seus presos. Falta per tant un comentari sobre el caràcter general de la presó al llarg dels temps, que sempre ha estat la privació de llibertat com a sanció, un càstig i retribució de la classe governant cap al «malfactor». El primer panell està dedicat al constructor de la presó i es destaca que «buscava crear els condiciones adeqüades per afavorir el respecte i la reinserció dels reclusos». Coneixent la història i el caràcter de la Model, dubtem que s'hagi pensat en els drets humans dels futurs interns en construir aquesta presó.

 

L'ús lèxic desemmascara el que, en realitat, signifiquen aquesta exposició i la visita a la mateixa: és un afegit als «llocs d'interès» de la ciutat, que en tots els fullets i guies turístiques es elogien com «emblemàtics». Tant l'espai on va ser assassinat Puig Antich, l'antiga paqueteria, com les cel·les de la cinquena galeria, no tenen res de «emblemàtics», sinó que són espais absolutament sinistres, macabres, espantosos, inhumans, on el respecte a la persona ia la dignitat humana quedaven anul·lats. Podria semblar que va ser una institució sense conflictes, perquè no es parla enlloc de les fugues, els motins, les vagues de fam com a reivindicació dels drets dels interns o en solidaritat amb companys castigats, aïllats en les cel·les de càstig durant dies o setmanes i fins a mesos. Cap paraula sobre la droga, que va ser el problema nº 1 de les últimes dècades. Tampoc es parla de maltractaments, tortures, apallissaments i morts dels presos per part de funcionaris.

 

Aquests aspectes reflecteixen més clarament el caràcter repressiu de la presó que aquesta exposició oblida d'esmentar.

 

Un altre eufemisme representa la frase «la Model ha hostatjat interns». En creuar el llindar de la presó, un pres és privat de la seva llibertat, a més està sotmès a un reglament estricte i perd també la decisió sobre la seva vida quotidiana. És l'inici de la humiliació i l'alienació.

 

El fullet (i l'exposició) també pretenen fer-nos creure, a través de l'últim panell, que amb el traspàs de les competències en assumptes penitenciaris a la Generalitat, a partir de 1984, tot va canviar. «... a l'Llarg dels Darrers 33 anys, els Millores del sistema penitenciari han Estat possibles per la Dedicació i la professionalitat dels Seus Treballadors i Treballadores». No dubtem que molts professionals hagin fet la seva feina per fer suportable la vida a la presó. No obstant això, els múltiples escàndols que hi ha hagut a les presons en aquests 33 anys contradiuen el que s'ha dit. Molts presos no han pogut sortir amb vida de la presó perquè se'ls deixava morir (omissió d'auxili) o fins i tot se'ls va matar. Perquè on hi ha repressió, sempre hi ha repressors. El maltractament, la tortura, la mort a les presons no van acabar amb el sistema franquista; perduren fins avui. Les diferents associacions i grups que es dediquen als presos deixen constància sobre les condicions actuals a les presons catalanes i contradiuen clarament el que s'exposa en l'exposició. La ciutat no necessita un lloc museístic que manipula i falsifica els fets, sinó un Centre de Documentació sobre la Repressió, que representi la veritable història tant de la ciutat i de Catalunya com dels milers de represaliats i dels seus repressors, els causants dels seus sofriments. I això s'ha de fer a través de testimonis dels afectats, no amb relats d'historiadors.

Escribir comentario

Comentarios: 1